Activităţile săptămânii 31 august – 6 septembrie

Fie că este vorba de paginile de socializare, fie că este vorba de micile activităţi derulate în aer liber, Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă permanent să susţină informarea, educaţia şi recreerea. Zilnic, bibliotecarii creează și postează conținuturi diverse cu caracter informativ, cultural sau de divertisment, menţinând activă legătura cu publicul utilizator. Dintre activităţile ce se vor desfăşura în săptămâna 31 august – 6 septembrie, menţionăm…

Plimbare culturală…  prin București

În prezent 10 filiale BMB sunt deschise publicului oferind gratuit, în condiţii de siguranţă, servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire. În câteva dintre ele se vor derula și mici ateliere în aer liber, bineînțeles cu un număr restrâns de participanţi şi obligatoriu cu locuri rezervate în avans.

În cadrul Proiectului „BiblioVacanţa”, Filiala Dimitrie Cantemir va organiza două tururi ghidate pentru copii cu vârste cuprinse între 7-12 ani. Din dorinţa de a conecta corect în mintea copiilor imaginea Bucureştilor vechi cu cea din zilele noastre, pornim într-o călătorie iniţiatică având drept puncte de reper locuri şi monumente încărcate de istorie, cu tradiţii şi poveşti mai puţin cunoscute. Traseele propuse pentru următoarea săptămână sunt axate pe centrul oraşului: luni, 31 august, ora 09:00 – Sf. Gheorghe, Curtea Veche şi vineri, 4 septembrie, ora 09:00 – Sf. Gheorghe, Colţei, Ministerul Agriculturii, Biserica Colţei.

Artoteca BMB primeşte public în spațiul expozițional, de luni până miercuri, de la 12:00 la 18:00, iar joi şi vineri între orele 9:00-15:00. Simezele expun în această săptămână lucrările artistului Daniel Crăciun. Dacă nu aveţi timpul necesar unei vizite, bibliotecarii au pregătit postări zilnice pentru pagina de Facebook şi vă vor prezenta lucrările, virtual.

Vizitatorii noștri vor observa cu siguranță că activitățile offline au și un corespondent virtual, în mediul online, prin intermediul celor 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București. Publicul, indiferent de vârstă, este permanent invitat să (re)descopere informații din cele mai diverse domenii și să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricilor #vremsastim sau „Noi întrebăm, voi răspundeți!”.

Cărţi şi autori… (re)marcaţi

Filialele au pregătit pentru aniversarea „Zilei Limbii Române”, pe 31 august, diverse materiale cu caracter info-documentar: pentru copii (ora 9:00) – pe paginile Filialelor Lucian Blaga şi Petre Ispirescu, şi pentru preadolescenţi – pe paginile Filialelor Ion Creangă şi Dimitrie Bolintineanu.

Pentru aceeaşi categorie de vârstă, pe pagina Filialei George Coşbuc vă aşteaptă o provocare „Ghicești…sau citești?”(ora 7:00). Marţi tema va fi „Cărți celebre din literatura pentru copii”, iar miercuri „Adolescenți celebri în literatura română”. Alte două teme de interes literar sunt pregătite pentru pagina Filialei Liviu RebreanuBlestemul tânărului mustăcios de Irina Teodorescu (vineri, ora 17:30, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”) şi Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee (sâmbătă, ora 10:00, în cadrul proiectului „Carte sau film?”).

În această săptămână, recomandările de carte postate de filiale mai păstrează încă aroma văratică a vacanţei şi îndeamnă cititorii să bată un drum până la una din filialele deschise ale BMB. Consultând catalogul electronic – pentru a putea menționa în dreptul fiecărui titlu în câte dintre cele 10 filiale pot fi regăsite titlurile recomandate – am găsit… cărţi pentru preadolescenţiAtlantida de Antoinette Wornik (4 filiale), Otrava iubirii de Eric-Emmanuel Schmitt (10 filiale) şi Un motan pe nume Bob de James Bowen (8 filiale) sau cărţi de loisirPerla de John Steinbeck (10 filiale); Raport către El Greco de Níkos Kazantzákīs (10 filiale), Eu şi Marley: Viaţa şi iubirea cu cel mai rău câine din lume de John Grogan (9 filiale), Jumătate de viaţă de Care Santos (6 filiale), Laur: Roman neistoric de Evgenij Germanovič Vodolazkin (10 filiale), Ispășire de Ian McEwan (8 filiale) şi Păpădiile de Yasunari Kawabata (8 filiale).

Ştiai că… Vrei să ştii… Curiozităţi?

„Curiozităţi literare” veţi descoperi marți, pe pagina Filialei Nicolae Labiș (ora 12:00) şi pe pagina principală de Facebook a BMB (ora 10:00) în rubrica „Știați că? – Scriitorii sub lupă”, urmate miercuri de câteva „Curiozităţi despre cărţi şi autori” pe pagina Filialei Ion Creangă.

Dacă dacă sunteţi dornici de o mică excursie literară, puteţi porni miercuri pe „Pe urmele scriitorilor” pe pagina Filialei George Topîrceanu (ora 14:00) dar veţi ajunge tot pe pagina principală de Facebook a BMB unde vor fi postate alte două rubrici interesante: „Fără biblioteci, nu există civilizație” (joi, ora 10:00) şi „Celebrăm personalităţi ale culturii naţionale. George Bacovia” (vineri, ora 13:00).

Dar curiozitatea continuă să se multiplice pe paginile filialelor noastre şi veţi regăsi joi „Curiozităţi din lumea întreagă” pe pagina Filialei Bogdan Petriceicu Hasdeu şi „Curiozități din lumea vie” pe pagina Filialei Gheorghe Șincai. Dacă rubrica „Inedit” este cea care vă atrage, o veţi găsi pe pagina Filialei George Topîrceanu (marţi, de la ora 14:00), iar pe pagina Filialei Lucian Blaga, de la ora 09:00, puteţi afla care este „Cea mai inteligentă fotografie din lume” (miercuri) sau „Cine a inventat cuvântul alo” (sâmbătă). Filiala Gheorghe Șincai ne prezintă miercuri „101 Nume importante pentru secolul 20”, iar sâmbătă, pentru că mai e foarte puțin și se schimbă anotimpul, ne propune să aflăm câte ceva despre „Tradițiile de toamnă”.

Călători în jurul lumii virtuale

Pentru cei dornici de călătorii, Filiala Ioan Slavici (13:00) vă plimbă prin „Europa de la A la Z” – luni: Elveţia, miercuri: Estonia și vineri: Finlanda – sau vă prezintă „Terra şi spaţiul” – marți: Staţia Internaţională Spaţială și joi: Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială. „Cele mai frumoase locuri din lume” le veţi vedea miercuri pe pagina Artotecii (16:00), iar pe pagina Filialei Cezar Petrescu puteţi vizita vineri orașul Ljubljana, capitala Sloveniei (18:00).

Note de… vară muzicală

Pe pagina principală de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați din nou la operă, luni și vineri de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului Opera la Bibliotecă în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

Şi joaca de-a… vacanţa, continuă!

Pentru cei micuți, luni și vineri, începând cu ora 10:00, atât pe platformele de socializare ale BMB (pagina oficială de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici continuă cu noi poveşti seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.

Pentru a-şi petrece timpul în vacanţă, copiii au posibilitatea de a urmări ateliere online, derulate în cadrul Proiectului „BiblioVacanţa”: pe pagina Filialei Marin Preda (luni, 11:30), pe pagina Filialei Petre Ispirescu marți (11:00) unde vom afla „Cum o desenăm pe bunica” și joi (14:00) când copii pot asculta „Poveşti călătoare prin marea Vacanţă Mare”, iar pe pagina Filialei Liviu Rebreanu miercuri (16:00) creativitatea îşi spune încă o dată cuvântul. De asemenea, copiii pot urmări un miercuri (17:30) atelierul „Lectura și arta la bibliotecă” pe pagina Filialei Ion Neculce și un atelier pentru cei mici pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu.

Filiala Vasile Alecsandri vă aşteaptă miercuri, de la ora 15:00, la atelierul „Idei creative pentru petrecerea timpului liber” şi tot cu ateliere creative vă așteaptă joi și Filialele Dimitrie Cantemir și Ion Neculce (13:00).

Părinte… prezent!

„Şcoala vieţii” este un curs-atelier online găzduit de pagina Filialei Liviu Rebreanu, lunea, de la ora 18:00. Prin intermediul platformei Zoom părinţi, din toate categoriile de vârstă, sunt invitaţi să discute deschis despre relaţia părinte-copil sub atenta îndrumare a unui specialist în psihologie – dna. Ileana Cercel.

Astfel, filialele BMB caută permanent să pună la dispoziție informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale prin muzeele lumii, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!