Calendarul activităţilor BMB pentru săptămâna 12-18 octombrie

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să fie un centru cultural al Capitalei și oferă programe inovatoare de învățare, expoziții tematice, evenimente și servicii de informare pentru oamenii de toate vârstele, din toate categoriile sociale. Fie că vorbim despre nevoi de informare, relaxare sau dezvoltare personală, bibliotecarii pregătesc şi publică zilnic pe platformele de socializare informaţii din cele mai variate domenii.

Pentru publicul activ, 20 dintre filialele BMB oferă gratuit, în condiţii de siguranţă, servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire. Acesta este doar începutul, așteptăm cu nerăbdare să anunțăm noi servicii și proiecte interesante pentru a construi o relație și mai strânsă cu utilizatorii noștri, dar și cu întreaga comunitate.

Publicul este permanent invitat să (re)descopere informații din cele mai diverse domenii și să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricilor #vremsastim dezvoltată de Filiala Ion Creangă sau „Noi întrebăm, voi răspundeți!” de Filiala Liviu Rebreanu.

Pauza de (re)creaţie!

În săptămâna 12-18 octombrie, adolescenţii vor găsi pe paginile BMB rubrici interactive care să le reamintească că un moment de relaxare se poate transforma oricând într-o lecţie sau o provocare. Luni, Filiala Lucian Blaga, de la ora 10:00, recomandă cărţi într-un mod inedit, în rubrica „Jurnal de lectură. 7 săptămâni, 7 cărți, 7 adolescenţi“. Miercuri, dacă scrisul vă este bun prieten, urmăriţi informaţiile despre „Concursul de creație literară Lumea de mâine” pe pagina de Facebook a BMB.

„Ce citim când fugim de acasă?” puteţi afla joi pe pagina Filialei Liviu Rebreanu (ora 15:30) care vă propune Cele trei fețe ale lunii de Sally Gardner. Pe aceeaşi pagină veţi mai găsi două teme de interes literar: Nume de cod: ARKON de Anamaria Ionescu (vineri, ora 15:30, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”) şi Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez (sâmbătă, ora 14:00, în cadrul proiectului „Carte sau film?”).

Aşa cum recomandăm, ne place să şi ajutăm! Miercuri, Filiala George Coşbuc continuă, dis-de-dimineaţă (ora 7:00), să-i provoace pe adolescenţi în cadrul rubricii „Ghicești…sau citești?”, iar alte două rubrici cu teme de interes literar vor putea fi regăsite pe pagina Filialei Otilia Cazimir – „Scriitori de… Bucureşti!” şi pe pagina Filialei Ion Creangă  – „Jocul culorilor”, în care cititorii împrumută o carte pe baza unei culori alese, dintr-o gama de culori prestabilite. Joi, de la ora 12:00, aflăm cum este „Biblioteca în viziunea adolescenţilor” de pe pagina  Filialei Nicolae Labiş şi „În fiecare joi află lucruri noi” o nouă provocare a Filialei George Topîrceanu (18:30). Vineri, Filialele Otilia Cazimir şi Alexandru Macedonski celebrează „Ziua dicţionarului”.

Iată şi câteva dintre recomandările de carte pregătite de filiale: pentru copii Animalele de pradă; De ce strălucesc stelele? de P.M.Schmitt, Henry şi puterea imaginaţiei de Skye Byrne; Uimitorul Cosmos : despre Soare; Animale dispărute: Pasărea Dodo etc.

adolescenţi Libertate de Jonathan Franze; Asiatici bogaţi şi ticniţi de Kevin Kwan; Eva Luna de Isabel Allende; Eu, şi totuşi alta de Jojo Moyes; Oryx și Crake de Margaret Atwood; Puterea unei ore de Dave Lakhani; Scrisoare către tata de Franz Kafka; Țara Zăpezilor de Yasunari Kawabata, Lizoanca la 11 ani de Doina Ruști, Acolo unde îmi bate inima de Sebastian Faulks etc.

adulţi Parabolele lui Iisus de Andrei Pleșu; Medaliile succesului de Georgeta şi Ion-Ovidiu Pânişoară; Ocna…ce binecuvântare! de Evghenia Ghinzburg; Netherland de J. O’Neill etc.

Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe pagina BMB (bibmet.ro/ http://aleph20.bmms.ro:8991/F) şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.

Curios… că nu ştii?

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să satisfacă și cei mai avizi căutători de informații: miercuri, de la ora 12:00, veți descoperi „Curiozităţi literare” adresate copiilor,  pe pagina Filialei Nicolae Labiș și joi, (ora 10:00), pe pagina de Facebook a BMB veți descoperi câteva curiozităţi literare în rubrica „Știați că? – Scriitorii sub lupă”. Vineri (09:00) ne satisfacem curiozitatea la rubrica „Știați că” pe pagina Filialei Lucian Blaga aflând de unde vine expresia: „A-și pune cenușă pe cap sau în cap”, iar duminică (13:00) Filiala Vasile Alecsandri vă pune la încercare cunoştinţele prin rubrica „Ştiaţi…”.

Luni, rubrica Filialei Ion Creangă „Fun facts” vă antrenează într-un mod amuzant memoria. Joi, de la ora 10.00, pe pagina de Facebook a BMB veți afla curiozități din lumea bibliotecilor prin rubrica  „Fără biblioteci, nu există civilizație” , iar la ora 19:00, pe pagina Filialei Petre Ispirescu mai adăugaţi în bagajul de cunoştinţe câteva lucruri  „Știute și mai puțin știute despre copaci”.

Timpul liber… ocupat

Pentru cei micuți, luni și vineri, începând cu ora 10:00, atât pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici continuă cu noi poveşti seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”. Ce poate încă nu ştiaţi despre „ Arta scrisului frumos de mână” puteţi afla marți şi joi de la ora 11:00, de la Filiala Petre Ispirescu care vă invită online la „Ora de caligrafie”. Tot Filiala Petre Ispirescu  vă aşteaptă luni şi miercuri de la ora 18:00 să citiţi din poezia românească şi să povestiţi copiilor răsfoind „File din cartea naturii”. Iubitorii de lectură pot răsfoi și paginile Filialei George Coșbuc unde bibliotecarii vă propun  #JoiaDePoezie.

Joi, de la ora 10:00, veți dobândi cunoştinţe noi urmărind un „Curs de limba engleză pentru începători”, pe pagina Filialei Marin Preda.

Nota 10 la purtare

Cursul-atelier online „Şcoala vieţii” continuă luni, de la ora 18:00, de pagina Filialei Liviu Rebreanu. Prin intermediul platformei Zoom părinţii, din toate categoriile de vârstă, aleg să discute deschis despre relaţia părinte-copil sub atenta îndrumare a psihologului Ileana Cercel.

Istorie, Bucureşti şi nu numai…

            Pe pagina de Facebook „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București”, de luni până vineri, vă propunem să faceţi o plimbare „de plăcere” prin „Bucureștii de altădată”. Un obiectiv important al Capitalei este „Palatul Cantacuzino”, al cărui istoric este prezentat de Filiala Mihai Eminescu, joi, ora 15.00, în cadrul programului „File de București”. Filiala Costache Negruzzi vă prezintă marți (11:00 și 18:30) „Istoria la feminin”, joi (10:30 și 15:30) „Cupluri celebre” şi vineri (10:30 și 15:30) continuă cu rubrica „Istorii cu blazon”. Marți și duminică, de la ora 09:00, Filiala Lucian Blaga prezintă „Topul celor mai valoroase cărți ale secolului al XXI-lea”.

Muzică și artă

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă, luni și vineri de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă” în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

În rubrica recurentă „Capodopere din Muzeele Lumii”, Artoteca publică marți și miercuri de la ora 16:00 şi joi de la ora 14:00 subiecte noi, iar miercuri şi joi (13:00) scurte prezentări ale lucrărilor grafice din expoziția „Memorii elective” aparținând artitului plastic Dumitru Macovei, pe care o puteți viziona până la data de 23 octombrie, gratuit, conform programului de funcționare.

Miercuri, de la ora 10:00, puteți admira o expoziţie online cu lucrări realizate și trimise de copii, totodată utilizatori ai bibliotecii, pentru concursul lunii octombrie „Dovleacul buclucaş” pe pagina Filialei Petre Ispirescu, iar vineri o nouă serie de instantanee dăruite de „Cititori călători” vă prezintă „Colonii de pinguini – Cape Town” pe pagina Filialei Alexandru Odobescu (ora 09:30) şi pe pagina Filialei Ienăchiţă Văcărescu, o expoziţie de fotografii vechi intitulată „Bucureștii de altădată – Cartierul Rahova”.

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!