O săptămână activă, plină de informaţii!

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), o adevărată sursă de informaţii cu caracter enciclopedic, a pregătit pentru săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie noi conţinuturi dedicate tuturor celor interesaţi să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe şi să-şi petreacă timpul liber într-un mod creativ şi plăcut.

Iubitorii de carte au acces, în condiţii de siguranţă, la colecţiile a 20 dintre filialele BMB care oferă gratuit servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.

Pentru publicul care preferă sursele de informare online, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.

Invităm publicul să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricilor #vremsastim pe pagina Filialei Ion Creangă sau Noi întrebăm, voi răspundeți! pe pagina Filialei Liviu Rebreanu.

Cât de mică e (re)creaţia mare?

Pentru că urmează o săptămână de şcoală online, reamintim copiilor că toate pauzele adunate le pot oferi (numai după lecţii) o oră de relaxare binemeritată ce poate fi petrecută activ pe paginile BMB!

Pe pagina Filialei Ion Creangă, luni, poţi afla sub formă de joc „Cât și cum citești?”, marţi poţi dezlega un „Puzzle literar – ghiceşte cartea pornind de la prima frază!”, dar vei afla abia miercuri „Ce tip de cititor eşti?”.

Tot luni, adolescenţii recomandă cărţi într-un mod inedit în rubrica Jurnal de lectură. 7 săptămâni, 7 cărți, 7 adolescenţi postată de Filiala Lucian Blaga (ora 10:00), aflaţi ce tangenţă au „Pisicile și literatura” pe pagina Filialei Costache Negruzzi (ora 11:00) şi cât de strânse sunt unele Prietenii în literatură în rubrica Filialei Petre Ispirescu („Don Quijote şi Sancho Panza”, de la ora 17:00).

Ce citim când fugim de acasă? aflaţi pe pagina Filialei Liviu Rebreanu care vă propune seria „Septimus Heap” de Angie Sage (joi, ora 15:00). Pe aceeaşi pagină găsiţi alte două teme de interes literar: „Cuvinte încrucișate” de Aurora Liiceanu (vineri, ora 15:30, în cadrul proiectului Promovăm literatura română) şi „Tess d`Urberville” de Thomas Hardy (sâmbătă, ora 13:30, în cadrul proiectului Carte sau film?).

Cum „Plăcerea de a citi trebuie cultivată” (Filiala Nicolae Bălcescu, miercuri), găsiţi în Topul celor mai valoroase cărți ale secolului al XXI-lea, descrierea volumului „Demonul amiezii” de Andrew Solomon (Filiala Lucian Blaga, marţi, ora 9:00).

Iată şi alte recomandări de carte pregătite de bibliotecari pentru copii  – Aventurile lui Picur Lin în Laguna Sirenelor, pentru adulţi roman/ loisir – Laur de Evgheni Vodolazkin, Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina, Ora de aur de Ann Leary, Creşterea şi decăderea marilor puteri de Tom Rachman, Celălalt pe care-l adoram de Catherine Cusset, Conversații cu prieteni de Sally Rooney, Imperiul fără de sfârșit de Yi In-hwa, Ultimul tren spre Istanbul de Ayșe Kulin, Vincent nemuritorul de Bogdan Suceavă, istoricDinastia de Stelian Tănase şi Elena Vijulie, Capitole târzii din viața mea. Memorii redescoperite de Regina Maria a României, Balcic. Micul paradis al României Mari de Lucian Boia, Destin în bătaia vântului de Evghenia Ghinzburg, Înăuntrul regatului. Viața mea în Arabia Saudită de Carmen bin Laden, Îmblânzirea reginei de Philippa Gregory, dezvoltare personalăÎncotro se îndreaptă lumea de Pascal Lamy, Nicole Gnesotto şi Jean-Michel Baer şi Strategii de viață de Phillip C. McGraw.

Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe pagina BMB şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.

Curios… că nu ştii?

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să satisfacă și cei mai avizi căutători de informații: marți, de la ora 10:00, pe pagina de Facebook a BMB veți descoperi câteva curiozităţi literare în rubrica „Știați că? – Scriitorii sub lupă”, miercuri, de la ora 18:30, Filiala Petre Ispirescu vă dezvăluie lucruri știute sau mai puţin ştiute despre instrumente muzicale, mai exact despre Theremine,  instrumentul la care se cântă doar cu energia mâinilor, iar joi, de la ora 10.00, vă puteți întoarce pe pagina de Facebook a BMB unde veți afla curiozități din lumea bibliotecilor prin rubrica „Fără biblioteci, nu există civilizație”.

Miercuri, mai în glumă mai în serios, Filiala George Coşbuc caută să ne lămurească în rubrica „D-ale lui Pazvante Chiorul” de unde a apărut şi care este înțelesul expresiei „a se duce pe apa Sâmbetei”, vineri (09:00) aflăm sensul și originea expresiei „a te bate cu morile de vânt” în rubrica Știați că…? a Filialei Lucian Blaga, iar sâmbătă (12:00) Filiala Vasile Alecsandri vă pune la încercare cunoştinţele în rubrica Ştiaţi….

Vineri, Filiala Ion Creangă vă prezintă câteva Scary books, în avanpremieră pentru sâmbătă când Filialele Lucian Blaga („Istoria sărbătorii de Halloween”, ora 09:00) şi Dimitrie Bolintineanu vor dezvălui „secretul”.

Timpul liber… ocupat

Pentru cei micuți, luni, începând cu ora 10:00, atât pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici continuă cu noi poveşti seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.

Ce poate încă nu ştiaţi despre „Arta scrisului frumos de mână” puteţi afla marți și joi, de la ora 11:00, de pe pagina Filialei Petre Ispirescu care vă invită online la Ora de caligrafie.

Miercuri, de la ora 17:30, copiii au posibilitatea de a urmări atelierul „Lectură și artă la bibliotecă” pe pagina Filialei Ion Neculce. Joi, Filiala George Coșbuc vă propune rubrica #JoiaDePoezie (07:00) şi, în acelaşi spirit, Filiala Petre Ispirescu a programat „Ora de poezie” de la ora 19:30. Pentru micuţii cu abilităţi creative, este pregătit un nou „Atelier creativ” pentru duminică, pe pagina Filialei Ion Neculce.

Joi, de la ora 10:00, continuă orele de „Curs de limba engleză pentru începători” pe pagina Filialei Marin Preda.

Istorie, Bucureşti şi nu numai…

Pagina de Facebook Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București vă invită, de luni până vineri, la o redescoperire a atmosferei „Bucureștilor de altădată”. Un obiectiv turistic important al Capitalei va fi prezentat de Filiala Mihai Eminescu, vineri, de la ora 15.00, în cadrul programului „File de București”.

Filiala Costache Negruzzi vă prezintă marți, de la ora 11:00 și 18:30 „Istoria la feminin”, joi (10:30 și 15:30) „Cupluri celebre”, iar vineri (10:30 și 15:30) continuă cu rubrica „Istorii cu blazon”.

Luni, Filiala Dimitrie Cantemir postează despre viața și opera lui Dimitrie Cantemir. Tot luni, Filiala Gheorghe Șincai prezintă „Marile călătorii ale exploratorilor”. Marți, de la ora 09:30, Filiala Alexandru Odobescu postează despre urmașii lui Macedonski.

Muzică și artă

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă, luni și vineri de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă” în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

Toamna se culeg roadele creativității și imaginației și a fost sursa de inspirație pentru copii în realizarea expoziției „Toamna – poezie și culoare” integrată în programul Artă prin ochi de copil, pe care o puteți viziona pe paginile Filialelor Lucian Blaga și Ion Creangă, marți de la ora 10:00. Miercuri, de la ora 10:30, puteți admira o expoziţie online cu lucrări realizate și trimise de copii, totodată utilizatori ai bibliotecii, pentru concursul lunii octombrie „Dovleacul buclucaş” pe pagina Filialei Petre Ispirescu.

Vineri puteți admira pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir o expoziție de pictură, iar pe pagina Filialei Alexandru Odobescu, o nouă serie de instantanee dăruite de Cititori călători, ce surprind „Tribul Albala” (09:30).

În rubrica recurentă Capodopere din Muzeele Lumii, Artoteca publică de luni până miercuri de la ora 16:00 şi joi și vineri, de la ora 12:00, subiecte noi, iar vineri, de la ora 14:00, Filiala Nicolae Labiș postează despre „Pictori şi picturi celebre”.

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!